woensdag 28 november 2007

De chantage is alweer begonnen

De Nederlandse regering lijkt te zwichten voor de morele terreur van een aantal individuen.

Niemand behalve de maker is op de hoogte van de precieze inhoud, maar toch kan Geert Wilders' aangekondigde film over de Koran reeds rekenen op een flinke dosis opschudding in ons land. Volgens Elsevier.nl zouden reeds drie ministeries "op Wilders in aan het praten zijn: Binnenlandse Zaken, Buitenlandse Zaken en Justitie. Ook Tjibbe Joustra, baas bij de terreurbestrijders van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb), zou zich hebben bemoeid met de kwestie."

De Volkskrant schrijft: "Hirsch Ballin onderstreepte woensdag dat het Wilders vrij staat om zijn mening te uiten, maar dat mensen ook een verantwoordelijkheid hebben voor de samenleving. De minister wil de inhoud van de film afwachten, maar waarschuwt Wilders voor de mogelijk 'heftige reacties tegenover hemzelf en anderen'."

In een reactie noemt Wilders die mogelijke reacties "jammer, maar niet mijn probleem." Hij hoopt dat zijn film het Nederlandse volk doet inzien dat de Koran "een verschrikkelijk en fascistisch boek is dat mensen inspireert tot verschrikkelijke daden," en dat deze "à la Mein Kampf verboden moet worden." Die laatste opvatting deel ik niet. Crimineel of onaangepast gedrag moet worden bestreden, alsmede gevaarlijke ideeën, maar niet de vrijheid van meningsuiting. De wet biedt genoeg mogelijkheden om lieden die anderen aansporen tot geweld of zich zelf schuldig maken aan geweldsmisdrijven -- en zich daarbij beroepen op de Koran of Mein Kampf -- voor een bepaalde tijd achter slot en grendel te zetten.

De reacties op het nieuws over de film verdienen echter evenmin de schoonheidsprijs. Ministers Ter Horst en Hirsch Ballin zijn kennelijk zo bang voor de lange tenen van 's lands moslims dat zij bij voorbaat Wilders al laten weten dat hij er goed aan zou doen om zich koest te houden. Het staat Wilders vrij om zijn mening te uiten, máár: de PVV-voorman heeft, in de woorden van de Volkskrant, óók "een verantwoordelijkheid ... voor de samenleving." De boodschap die Hirsch Ballin daarmee afgeeft: moslims zijn een stel heetgebakerde, intolerante relschoppers. Begrijpelijk dat zij de boel afbreken bij het zien van de film.

Ik kan mij niet voorstellen dat een Turk of Marokkaan met die analyse kan instemmen, maar daarmee toon ik mij een naïeveling. "Abdelmajid Khairoun van de Nederlandse Moslim Raad betreurt de plannen van Wilders om een film over de Koran te maken," aldus de Volkskrant. Khairoun laat optekenen: "We vrezen het ergste als dit werkelijkheid wordt. Dan is op een gegeven moment het laatste woord aan de jongens op straat. En die kunnen we dan niet meer tegenhouden. Kijk maar naar Frankrijk."

Dus het feit dat een stel raddraaiers van zeventien jaar oud zich weigert te conformeren aan de democratische rechtsorde en mogelijk straks Amsterdam in lichterlaaie zal zetten in reactie op een film -- uitgezonden op een zender die bij hun thuis waarschijnlijk nog niet eens is ingeprogrammeerd op de televisie -- moet er maar toe leiden dat Wilders' recht op vrije meningsuiting wordt ingeperkt? Of is het veeleer meneer Khairoun zelf die zich mateloos ergert aan het controversiële Kamerlid, en deze Marokkaanse jongeren misbruikt in een exercitie in morele chantage van de Nederlandse samenleving? Hoe dan ook, laten we maar hopen dat zijn uitspraken niet verworden tot een self-fulfilling prophecy.

Waarom minister Verhagen een duit in het zakje moet doen, laat zich raden: hij vreest een boycot van Nederlandse producten in het Midden-Oosten, die modelregio in volle economische bloei en vooraanstaand handelspartner van ons land. Vermoedelijk verantwoordelijk voor 0,015 procent van onze totale export, maar helaas een belangrijke schakel in de aanvoer van bezine en diesel naar onze tankstations.

Voordat de apostelen van respect en tolerantie ter linkerzijde van het politieke spectrum andermaal een ode gaan brengen aan de gerechtvaardigde grieven van moslimharten overal ter wereld, nog even een paar feiten op een rij: christenen die naar Saoedi-Arabië vliegen, is het niet toegestaan een bijbel mee te nemen; in veel landen in het Midden-Oosten worden niet-moslims gedwongen op aparte wegen te rijden; de Midden-Oosterse media zijn werkelijk doordrenkt van openlijk antisemitisme van het meest vulgaire soort; en de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad meent dat homosexualiteit een fenomeen is dat enkel voortkomt in de geperverteerde christelijke landen van het Westen, ook al knoopt zijn regime om de haverklap zelf homosexuelen publiekelijk op. (Overigens werden de uitspraken die hij hieromtrent deed tijdens zijn toespraak voor de Columbia University veelzeggend uit de officiële transcripten in Farsi geknipt.)

Niettemin moeten de Nederlandse volksvertegenwoordigers -- volgens de leiders die persoonlijk toezien op de schandelijke praktijken die hierboven zijn beschreven -- inzien dat het recht op vrije meningsuiting niet gelijkstaat aan een plicht tot beledigen, en moeten zij vooral eventuele kwetsende en discriminerende opmerkingen inslikken. De islamitische diaspora in Nederland en de rest van Europa onderschrijft die opvatting blijkbaar.

Wat de despoten in het Midden-Oosten van ons vinden, is nog niet eens zo heel belangrijk. Wat westerse moslims vinden daarentegen des te meer. Mocht Geert Wilders ongelijk hebben met zijn claim dat de Koran "een verschrikkelijk en fascistisch boek is dat mensen inspireert tot verschrikkelijke daden," dan krijgen zij bij deze de uitgelezen kans hem het tegendeel te bewijzen, door op een respectvolle en tolerante wijze met hem een vredig debat aan te gaan.

Wilders is een parlementariër die de gerechtvaardigde zorgen van heel veel Nederlanders verwoordt. Zijn woorden en daden dienen te worden beantwoord op liberale, democratische wijze, niet met paniek en chantage.

6 opmerkingen:

  1. En de heer A. Knevel heeft zojuist bij Pauw en Witteman Hirsch Ballin gelijk gegeven. Ja, Wilders mag zeggen en doen wat hij wil, maar hij moet daarbij wel op zijn woorden letten... want je moet niet gaan beledigen.

    Daar gaan we weer! De toon, etc..

    Afshin Ellian wist de opmerking van Hirsch Ballin wel op waarde te schatten. Sinds wanneer richten we ons direct tot de radicale moslims? Let vooral op het filmpje dat Wilders gaat maken radicalen!

    Ellian heeft gelijk, maar krijgt het niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Je bent nog die Britse lerares in Saoedi Arabië vergeten die een gevangenisstraf van 6 maanden of 40 stokslagen boven het hoofd hangt. Omdat ze kinderen in de klas een teddybeer mohammed liet noemen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. De Nederlandse Moslim Raad laat weer duidelijk weten waarvoor ze staat met dit te verwachten vage dreigement over een achterban die ze niet in de hand zouden kunnen houden.

    En dat terwijl dit juist een uitgelezen kans is voor Khairoun om te laten zien dat de NMR zich distantieerd van 'radicale' moslims die menen dat de Koran de onderdrukking van niet-moslims voorschrijft. Islam is immers de religie van vrede, toch?! En de meeste moslims zijn vredelievend, toch?!

    De NMR laat zien dat het een paard van Troje is.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Het ergste is dat onze 'elite' (kots) nota bene zelf het Islam-geweld lgitimeert door de dreigementen met geweld toe te staan en deze zelfs tot eigen 'argumenten' maken om Wilders de mond te snoeren.

    Maar zo vreemd is dat niet: gelijkgestemden zoeken elkaar op, dus dat de fascistische Balkenbende en hun linkse handlangers samen met de eveneens fascistische ongeciviliseerden tegen Wilders ten strijde trekken mag geen verbazing wekken.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hoe lang nog voordat we met z'n allen niets meer durven. En dus zelfs een log met kritiek zal verdwijnen ?
    Je hoeft het niet met Wilders eens te zijn om te weten dat de mond snoeren het ergste is wat ons kan overkomen.
    Het is triest.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Beste Mark,

    Ik wens je een ongelofelijk geweldig, gezond, maar vooral liefdevol 2008. Maak er een feestje van!!

    BeantwoordenVerwijderen